Formació per la detecció precoç de les immunodeficiències primàriesLes immunodeficiències primàries (IDP) inclouen més de 450 entitats de causa genètica que condicionen una resposta inadequada del sistema immunitari.

N’hi ha que són de poca gravetat, però d’altres poden arribar a ser mortals si no es diagnostiquen i es tracten adequadament. Són malalties en les quals un diagnòstic precoç millora substancialment el pronòstic i la qualitat de vida del pacient.

La formació per a la detecció precoç de les immunodeficiències primàries està adreçada a professionals de la salut, en especial als professionals dels centres d’atenció primària (CAP) i centres d’urgències d’atenció primària (CUAP). Té per objectiu millorar el coneixement global de les IDP des del punt de vista assistencial, diagnòstic i terapèutic, i preveu un espai per posar en comú dubtes i reflexions.

Baner Curs on line per la detecció precoç de les immunodeficiències primàries

        
   

 

FORMACIÓ
Quan? Dimecres 10 de novembre de 2021, de 14 h a 16:30 h.
On? A través de la plataforma Zoom.
Control d’assistència: L’organització posarà a disposició dels professionals susceptibles d’obtenir l’acreditació els mitjans necessaris per validar l’assistència.
Avaluació: Al finalitzar el curs, l’organització entregarà un test breu de continguts als assistents.

ACTIVITAT ACREDITADA
Activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i la Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud amb 0,3 crèdits i registrada amb el núm. 09/030818-MD.

Requisits
• Assistència 100%
• Avaluació final de la jornada

 

 

 PUNT DE DONACIÓ DE PLASMA AL CENTRE CORPORATIU DE L’ICS

La majoria de les IDP fan que el cos produeixi absolutament cap o molt poques immunoglobulines, que són les proteïnes que reconeixen els microorganismes i ajuden les cèl·lules del sistema immunitari a neutralitzar-los.

En conseqüència, el tractament substitutiu amb immunoglobulines és el tractament més important per tractar diverses IDP, perquè l'ajuda a protegir-se contra una varietat d’infeccions i redueix els símptomes autoimmunes. 

Donar a conèixer la importància de la donació de plasma i augmentar el nombre de donacions, esdevé una prioritat per tal de millorar la qualitat de vida de les persones amb IDP. Donat que el tractament està fet de plasma humà cedit per donants sans, s’ha d’administrar amb periodicitat i, generalment, és per a tota la vida

Per aquest motiu, el Banc de Sang i Teixits va habilitar un punt de donació el passat dimarts 23 de novembre de 8 h a 20 h, al Centre Corporatiu de l’Institut Català de la Salut.

QUI POT DONAR?
Tant per a la seguretat del donant com del receptor, hi ha certs criteris d’exclusió. En cas d’estar interessat/ada a  ser donant de plasma, et convidem a realitzar un test breu per saber si compleixes els requisits.

        DESCARREGA EL PDF AQUÍ PRESENTACIÓ DEL CURS

Sra. Sara Cáceres, Associació Catalana de Dèficits Immunitaris Primaris (ACADIP).
Sra. Iolanda Arbiol,
directora de la Plataforma Malalties Minoritàries de l’Institut Català de la Salut.


 MODERACIÓ DEL CURS

Dra. Laia Alsina, cap del Servei d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica i coordinadora de la Unitat d’Immunologia Clínica, Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i Hospital Clínic.
Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències, Hospital Infantil de Vall d’Hebron.

 TAULA DETECCIÓ PRECOÇ
Dra. Laia Alsina, cap del Servei d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica i coordinadora de la Unitat d’Immunologia Clínica, Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i Hospital Clínic.

    


 

  CLASSIFICACIÓ DE LES IDP: 10 GRUPS

Dr. Xavier Solanich, metge especialista en Medicina Interna, Unitat Funcional d’Immunodeficiències Primàries de l’Adult, Hospital Universitari de Bellvitge.

       


       

 Descarga la presentación Dr. Xavier Solanich SIGNES D'ALERTA EN PEDIATRIA I ADULTS / PIDCAP

Dra. Andrea Martín, metgessa adjunta, Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències, Hospital Infantil Vall d’Hebron.

 

    


          
  Descarga la presentación Dra. Andrea Martín COM ES DIAGNOSTICA UNA IDP (PROVES PRIMER NIVELL)

Dr.  Alexandru  Vlagea,  metge  especialista  responsable  de  l’Àrea  d'Immunodeficiències,  Servei  d'Immunologia,  Centre  de  Diagnòstic  Biomèdic (CDB), Hospital Clínic Barcelona.

    


 TAULA DE RECURSOS DISPONIBLES I TRACTAMENT AMB PLASMA

Dra. Cristina Mallol, Gerència de Processos Integrats de Salut, Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut).

    


 QUÈ CAL SABER DE LA DONACIÓ DE PLASMA?

Dra. Roser Vallès, responsable del Projecte plasma del Banc de Sang i Teixits.

    
        

  
  Descarga la presentación Dra. Roser Vallès,GUIES DIVULGATIVES


QUÈ SÓN LES IDP?
SIGNES D'ALERTA ADULTS I PEDIÀTRICS

Descarrega PDF  QUÈ HAS DE SABER DE LES IMMUNODEFICIÈNCIES PRIMÀRIES?
Editat per
ACADIP, text de Sr. Pere Soler, il·lustracions de Pilarín Bayés.

    
   Descarregar el lPDF


ELS MISTERIS DEL SISTEMA IMMUNITARI. COM PROTEGEIX EL NOSTRE COS
Compilat per Japanese Society for Immunology, editat per: Fundació  Dr. Antoni Esteve, Societat Catalana d’Immunologia i European Federation of Immunological Societies, traducció al català per Aura Muntasell, Mariona Pascal  i Sr. Manel Juan, Societat Catalana d’Immunologia, il·lustracions de  Tomoko Ishikawa.

   
  Descarregar el lPDF


NUESTRO SISTEMA INMUNOLÓGICO
Editat per Immune Deficiency Foundation, gràcies a l’ajuda de CSL Behring, text de Sra. Sara LeBien, il·lustracions de Hogie McMurtrie.

   
  Descarregar el lPDF


TRACTAMENTS PER A IMMUNODEFICIÈNCIES PRIMÀRIES: GUIA PER AL PACIENT I ELS SEUS FAMILIARS
Editat per
IPOPI i traducció al català per ACADIP.

  
  Descarregar el lPDF

CUIDA’T! GUIA PER AL PACIENT I LES SEVES FAMÍLIES
Editat per IPOPI i traducció al català perACADIP.

 
  Descarregar el lPDF


FULLETS DE LES 6 IMMUNODEFICIÈNCIES PRIMÀRIES
La  International  Patient  Organisation  for  Primary  Immunodeficiencies (IPOPI) té publicats uns fullets informatius per a pacients afectats de 6 de
les IDP més freqüents: IDCV, IDCG, síndrome de Wiskott Aldrich, síndrome d’hiperIgM, malaltia granulomatosa crònica i agammaglobulinèmia lligada
al cromosoma X.

 
  Descarregar el lPDFGUIA PER A LES ESCOLES
Editat per IPOPI i traducció al català per ACADIP.

 
  Descarregar el lPDF


Website Security Test