15 anys de la constitució del Comitè de Medicaments Orfes de la EMA




Més de 1.300 Medicaments Orfes es troben en fase de recerca i 100 han rebut autorització de comercialització

A Espanya, es calcula que més de 3 milions de persones pateixen una malaltia minoritària, 400.000 d’elles a Catalunya.


Barcelona, 20 d’abril 2015.- Des de que en 1999 es creés el Comitè de Medicaments Orfes de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), la recerca i desenvolupament de noves alternatives terapèutiques per millorar la qualitat de vida dels pacients i familiars de malalties minoritàries ha experimentat un creixement exponencial. De fet, en aquests últims 15 anys, 100 medicaments orfes han rebut l’autorització de comercialització i, actualment, més d’1.300 es troben en fase de recerca.

El Dr. Torrent Farnell, titular del departament de Farmacologia Clínica i Terapèutica de la Universitat Autònoma de Barcelona i cap de secció del Servei de Farmacologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, va ser nombrat el primer president electe (2000-2006), cedint la presidència a la  Dra. Kerstin Westermark de Suècia (2006-2012), i a l’actualitat el comitè està presidit per el Dr. Bruno Sepodes, de Portugal.




Què és Comitè de Medicaments Orfes, COMP?
 
És el comitè a l'Agència de Medicines europea que responsable de revisar els dossiers de medicaments orfes de les persones o empreses que busquen “designació de producte orfe”. Aquesta designació és per medicines que es volen desenvolupar per la diagnosi, prevenció o tractament de malalties minoritàries. A la Unió Europea (UE), una malaltia és definida com a minoritària quan afecta a un  màxim de 5 de cada 10,000 habitants.

El COMP és també responsable d’aconsellar la Comissió europea en l'establiment i desenvolupament d'una política en productes orfes en la UE, i assisteix la Comissió dins dissenyant i guies molt detallades i cooperant internacionalment en els assumptes relacionats en medicaments orfes.

Els membres de COMP són nomenats pels Estats de Membre, i aquest és escollit en base a les seves qualificacions i perícia amb relació a l'avaluació de productes medicinals.

Per representar organitzacions pacients, la Comissió Europea fixa tres membres i tres membres més, independents en la base d’una recomanació de l’Agència.
 
Tots els membres serveixen en el Comitè per un període renovable de tres anys.

A l’enllaç següent es pot accedir als detalls de les responsabilitats del COMP, composició i les funcions dels seus membres.


<< Descarrega Rules of procedure >>
 

Membres del COMP

una cadira, escollit per servir membres de COMP;
un membre nomenat per cadascun dels 28 Estats Membre;
tres membres nomenats per la Comissió europea per representar les organitzacions dels pacients;
tres membres nomenats per la Comissió europea per recomanació de l'Agència;
un membre nomenat per Islàndia i un per Noruega.



<< Descarrega Nota de Premsa >>



   



Website Security Test