Ponències del congrés "La Dieta Cetogènica com a Tractament Orfe" 2019

Congrés Dieta Cetogénica com a tractament Orfe 2019

El passat 29 i 30 de novembre es va celebrar el Congrés La dieta cetogènica, com a Tractament Orfeque va tindre lloc al Recinte Modernista de Sant Pau divendres dia 29, i el dissabte dia 30 a la Fundació Alícia al complex Món Sant Benet.

Aquest congrés va ser un espai comú entre els diferents professionals de la salut, pacients amb tractament de dieta cetogènica i molt especialment nutricionistes, on es va analitzar conjuntament les necessitats, projectes de recerca i abordatge en aquesta dieta per millorar el seu coneixement i la qualitat de vida dels pacients i familiars.

Els temes tractats van ser la realitat de la Dieta Cetogènica com a tractament orfe, quines malalties es poden beneficiar, estudis recents, dieta en altres disfuncions neurometabòliques, malalties mitocondrials i càncer, presentació de la fórmula Ketoalicia ®  i tallers de cuina per part de la Fundació Alícia.

La dieta cetogènica es caracteritza per una alimentació d’elevada proporció en greixos, adequada a proteïnes i baixa en carbohidrats. Es calcula per ràtios, que poden variar en 2:1, 3:1 i 4:1. Aquesta ràtio s'ha de mantenir en cada àpat i un equip d'especialistes son els encarregats d’indicar la ràtio segons les necessitats del pacient.

Congrés Dieta Cetogénica com Tractament Orfe 2019
DESCARREGA EL PROGRAMA
 AQUÍ

Congrés Dieta Cetogénica com a tractament Orfe 2019

El pasado 29 y 30 de noviembre se celebró el Congreso La dieta cetogénica, como Tratamiento Huérfano, que tuvo lugar en el Recinto Modernista de San Pau el viernes día 29, y el sábado día 30 en la Fundación Alícia en el complejo Món Sant Benet.

Este congreso fue un espacio común entre los diferentes profesionales de la salud, pacientes con tratamiento de dieta cetogénica y muy especialmente nutricionistas, donde se analizó conjuntamente las necesidades, proyectos de investigación y abordaje en esta dieta para mejorar su conocimiento y la calidad de vida de los pacientes y familiares.

Los temas tratados fueron la realidad de la dieta cetogénica como tratamiento huérfano, qué enfermedades se pueden beneficiar, estudios recientes, dieta en otras disfunciones neurometabólicas, enfermedades mitocondriales y cáncer, presentación de la fórmula Ketoalicia ® y talleres de cocina por parte de la Fundación Alicia.

La dieta cetogénica se caracteriza por una alimentación de elevada proporción en grasas, adecuada a proteínas y baja en carbohidratos. Se calcula por ratios, que pueden variar en 2: 1, 3: 1 y 4: 1. Este ratio se debe mantener en cada comida y un equipo de especialistas son los encargados de indicar el ratio según las necesidades del paciente.

 Congrés Dieta Cetogénica com Tractament Orfe 2019
DESCARGA EL PROGRAMA AQUÍ


 

29 Novembre 2019

La dieta cetogènica una nova via de tractament: bases fisiopatològiques
Leticia Pías
, servei de Neurologia Pediàtrica, Hospital Universitari Sant Joan de Déu, Barcelona

   

 
Quines malalties es poden beneficiar i per què
Mireia del Toro
, neuropediatria i Coordinadora de la Unitat malalties Metabòliques Congènites, Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. Membre CIBERER

   
 
   Descarrega la presentació
Quines malalties es beneficien i per què - Mireia del Toro
 

 

Efectes secundaris en Dieta Cetogènica
Pedro Arango, servei de Nefrologia Pediàtrica, Hospital Universitari Sant Joan de Déu, Barcelona

   
   Descarrega la presentació
Efectes Secundaris en Dieta Cetogènica - Pedro Arango
 



Metabolisme, consum d’energia i origens del nostre background genètic per a l’ús de la dieta com a teràpia
Sandra Acosta, Institut de Biologia Evolutiva de l’Universitat Pompeu Fabra (IBE-UPF)

     
    Descarrega la presentació
Metabolisme, consum d'energia i origens - Sandra Acosta
 

 
Eïnes per incentivar la recerca en Malalties Minoritàries
Pablo Botas
, Co-fundador de la Fundación 29

   
     

 

Dieta cetogènica en disfuncions neurometabòliques
Mercè Pineda, neuropediatra, Hospital Universitari Sant Joan de Déu, Barcelona

   
     

 

Dieta cetogènica en malalties mitocondrials
Heidy Bade, Neuropediatra Vall d’Hebron - Instituto de Investigación

     
     

 

Natàlia Egea, Dietista-Nutricionista, servei de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica, Hospital Universitari Sant Joan de Déu, Barcelona

     
    Descarga la presentación
Tipus de dieta cetogènica - Natàlia Egea
 

 

Aplicació de la dieta en l’adolescent i en l’adult
Susana Redecillas
, pediatra de la Unitat de Suport Nutricional, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron
Sónika García-Ribera, dietista-nutricionista de la Unitat de Suport Nutricional de l’Hospital Universitat Vall d’Hebron

     
    Descarga la presentación
Aplicació de la dieta en l'adolescent i l'adult - Susana Redecillas y Sónika García-Ribera
 

 

 

30 Novembre 2019

 

Benvinguda institucional
Toni Massanés
, director de la Fundació Alícia
Iolanda Arbiol, Directora de la Plataforma Malalties Minoritàries, Institut Català de la Salut.

     
     

 

Presentació Fórmula Ketoalicia i taller culinari
Alba Adot
, nutricionista i dietista de la Fundació Alícia
Vinicius Martini, xef de la Fundació Alícia  

     
     

 

     
         
         
     
         
         
     
         
         
       

 

23 Juliol 2020

Una lectura diferent de la vida amb Glut1
Sra. Elisabet Carnicé
, comunicadora, periodista i presentadora de televisió.
Sra. Cristina Arnau, vicepresidenta de l'associació Glut1.

L'@ElisabetCarnicé, comunicadora audiovisual escenifica aquest conte que amaga un missatge que volem compartir amb tots vosaltres de la mà de la seva autora @CristinaArnau. El Drac Reciclat té per objectiu treballar la reconducció de les emocions que es manifesten davant de la incertesa en un diagnòstic.

 
 

El conte "El drac reciclat, és una eina pedagògica que mostra com reconduir les emocions, extraient un aprenentatge. A través del Drac podem endinsar-nos en el pelegrinatge per la cerca d'un diagnòstic així com fomentar la comprensió i la inclusió de nens i nenes amb diversitat funcional. Si li donem la volta al conte, ens endinsarem en el making off  —"La veritable història de..."—  en el que s'explica el motor que va impulsar a l'autora a realitzar aquest projecte.
Els menuts hi trobaran un conte distret, molt ben editat i idees per fer una manualitat. Per altra banda, els adults que els acompanyin en la lectura tenen a les mans "La veritable història de...", la vivència en primera persona d'una família en el procés d'adaptació a la normalització de la diversitat funcional, per poder gaudir del present. El Drac reciclat ens permet doncs, una lectura circular, donat que es pot començar llegint per la portada que du el títol del conte o, girat, per l'altra portada. I recomençar..., com la vida mateixa.
És un conte on s'hi combinen fotos,  dibuixos i collages, imprès en paper ecològic i tintes vegetals, perforat i cosit a mà amb fil de cànem, un procés laboriós que requereix de dedicació, tendresa i suport igual que els nens i nenes, germans i germanes, pares i mares, avis i avies que viuen afectats per una malaltia minoritària.

 
 

 

Organitzen: 

               
       
Website Security Test